5 Mayıs 2015 Salı

DİNLEME NEDİR VE ÇEŞİTLERİ



DİNLEME
Genelde isteyerek dinlediğimizi düşünürüz ama çoğumuz dinlemeyide bilmez oysa iletişimdeki pek çok problem dinlemeyi bilmememizden kaynaklanır.
Dinlemede ki temel problem fiziki yada biyolojik engeller değildir.dinlemede ki asıl problemimiz psikolojik engellerimizden kaynaklanmaktadır.Çevremizdekileri en yakınlarımızı anlamakta zorluk çekişimizde onları dinlemedeki yetersizliğimizin payını göz ardı edemeyiz.Belki onlar anlatmayı biliyorlarda biz dinleyerek anlamayı beceremiyoruzdur.Dinleme konusunda araştırmalara  göre bizimle yada bizim için konuşan kişilerin sözlerini  dinlerken yarısını kaçırıyor iki ay sonrada 4/1 ini ancak hatırlıyoruz.
Birisi konuşurken başka birşey ile ilgileniyorsak "dinliyorum kulağım  sende deriz" böylece belki sözlerin tamamını işitiriz  ama hepsini algılıyamıyoruz.Çünkü işitme ve dinleme birbiri ile ilişkili ancak iki ayrı süreçtir.Görmek ve bakmak gibi...... !



DİNLEME ÇEŞİTLERİ
1 ) Görünüşte dinleme ;
Gözü konuşmada aklı,başka düşüncelerde yapılan düşüncedir.Bu tür dinleme eğer karşılıklı iletişim durumunda söz konusu olursa dinleyici sıra geldiğinde konuşmacının anlatmak istedikleri ile ilgili yada ilgisiz olsun kendi söylemek istedikleri ile yada söylenmesi gerektiğini sandıkları ile cevap verir.
2 ) SEÇEREK DİNLEME ;
Dinleyicinin duyarlı olduğu kişi,konu olay ve benzeri şeyler ile ilgili sözleri işittiğinde dinlemesi,gerisini dinler gözükme sürecidir.bu tür dinlemeler pek çok yanlış anlamlandırmalara sebep olmaktadır.
3 ) SAPLANTILI DİNLEME ;
Dinleyicinin,söylenen her sözü saplantılara göre dinlemesi ve anlamlandırmasıdır.Bu tür saplantılar siyasi,ideolojik olabileceği gibi duygusal nitelikte de olabilir.
4 ) SAVUNUCU DİNLEME ;
Söylenen sözleri kendi benliğine,kişiliğine yönelik bir eleştiri ,saldırı sayarak dinleme şeklidir.Bu tür dinleyiciler neredeyse her sözün altında biri imâ ararlar.Bunların yorumlarında BEN merkezleri .Bu sebeple cevaplarda hep kendilerini savunmayı amaçlar.
5 ) TUZAK KURUCU DİNLEME ;
Konuşmacının eksiğini,yanlışını çıkarmak için sessiz dinleme şeklidir.Amaç anlamak değil,konuşmacıyı zor durumda bırakacak ipuçları yakalamaktır.
6 ) YÜZEYSEL DİNLEME ;
Dinleyicinin,karşısındakinin söylemek istediklerini ve durumunu göz önüne almaksızın dinlemesi ve yanlış yorumlamasıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder